De kern van de Japanse keuken wordt gevormd door groente- en visgerechten. Voor 1000 jaar was Japan vegetarisch onder de invloed van het Boedhisme. En vis en schaaldieren werden altijd al geconsumeerd omdat Japan uit eilanden bestaat. Daarom was er geen gewoonte om livestocks te hebben.
Japans Boedhistisch tempel eten wordt "Shojin Ryori (精進料理)". Shojin ryori is de Japanse vegetarische keuken bekend om zijn maaltijden bereid zonder vlees, vis, eieren en/of melkproducten onder de boeddhistische vijf voorschriften die het doden verbieden. Sinds de Meiji periode (vanaf 1868), begonnen Japanners, onder de invloed van de westerse cultuur ook vlees te eten. Daarom hebben Japanse vleesgerechten die bekend zijn in westerse landen een nog niet zo lange geschiedenis. Sommige gerechten zijn enigszins aangepast aan westerse eetgewoonten.
Ik heb Shojin cuisine geleerd van een Japanse monnik toen ik in Japan was. In deze workshop leer je authentieke Japanse vegetarische of veganistische gerechten maken. Voor veganisten voor wie alleen groenten zijn toegestaan, gebruiken we groentebouillons. Het kruiden/de bouillon zgn Shojin bouillon (Bhoedistische bouillon) van konbu zeewier en shiitake champignons. We hoeven natuurlijk geen boeddhist te zijn, maar ik denk dat de Shojin vegetarische kookworkshop de meest ineteressante workshop is.
Voor vegetariërs die wel vis eten, kan ook visbouillon gebruikt worden. Deze workshop is niet alleen voor vegetariërs, maar ook voor mensen die bepaalde voedselallergieën hebben of gewoon interesse hebben in gezond eten. Het standaard menu voor de Basis Japanse vegetarische kookworkshop bestaat uit :
- witte rijst
- 1 miso soep
- 2 bijgerechten
- 1 hoofdgerecht
Meer voorbeelden kijk op mijn instagram
https://www.instagram.com/explore/tags/tokyodollnlcookvegi/
*Maximaal 7 personen.
*De locatie is alleen bij mijn thuis in Utrecht.
*Wijzigingen in het aantal deelnemers kunnen tot uiterlijk drie werkdagen voor de workshop worden doorgegeven. Dit i.v.m. de inkoop van de ingrediënten. Daarna is de prijs gebaseerd op het op dat moment aantal doorgegeven deelnemers. Mochten er daarna onverhoopt door ziekte of andere omstandigheden iemand niet kunnen deelnemen kunnen de aanwezige deelnemers extra gerechten maken en meenemen voor de afwezige deelnemer.
Specific requests and expensive ingredients will be required extra costs.
Specific requests and expensive ingredients will be required extra costs.
Kijk op Bento of Kyaraben workshop.
Specific requests and expensive ingredients will be required extra costs.
Shojin Ryori is minder strikt dan macrobiotisch, maar “Shindo Fuji” of “Shindo Funi” is ook belangrijk voor Shojin Ryori. Shindo Fuji is een oorspronkelijk Boeddhistisch begrip, “de ondeelbaarheid van lichaam, geest en geografische omstandigheden. Het betekent: geef de voorkeur aan lokale en seizoensgebonden voedsel van zo dichtbij mogelijk ten opzichte van je huis, omdat dit het beste voor ons is. Geïmporteerde of over grote afstanden vervoerd voedsel bevat vaak (chenische) conserveermiddelen. Geëxporteerd en geïmporteerd voedsel van en naar Japan en Europa doet er ongeveer drie maanden over per schip. Gedroogde producten, alcohol, diepgevroren producten zijn okay, maar ben niet zeker van de veiligheid van ingemaakt producten..Het is om die reden beter om zoveel mogelijk lokale verse producten te gebruiken in plaats van geïmporteerd voedsel.
Om die reden gebruik ik zoveel mogelijk verse lokale producten om in Japanse stijl te koken.
LOCATION
Utrecht, Netherlands
KVK: 58309314
Contact form
Terms of Use
LINKS
Tokyo Doll
Portrait in manga style
Linkedin Profile
Shop
Vegan huiskamerrestaurant
Copyright (c) 2010 - 2016 - 2022 Tokyo Doll / Tokyo Doll NL All rights reserved.
No reproduction or republication without written permission.
Geen reproductie of herpublicatie zonder schriftelijke toestemming.
当サイトの内容、テキスト、画像等の無断転載・無断使用を固く禁じます。
FOLLOW ME