Japanse vegetarische kookworkshop
(Shojin Ryori) door de Japanse instructeur

Shojin ryori is de Japanse vegetarische keuken bekend om zijn maaltijden bereid zonder vlees, vis, eieren en/of melkproducten onder de boeddhistische vijf voorschriften die het doden verbieden. U kunt Shojin ryori gerechten leren maken met behulp van Japanse autochtone kookvaardigheden.

Japanse vegetarische kookworkshop standaard

De kern van de Japanse keuken wordt gevormd door groente- en visgerechten. Voor 1000 jaar was Japan vegetarisch onder de invloed van het Boedhisme. En vis en schaaldieren werden altijd al geconsumeerd omdat Japan uit eilanden bestaat. Daarom was er geen gewoonte om livestocks te hebben.
Japans Boedhistisch tempel eten wordt "Shojin Ryori (精進料理)". Shojin ryori is de Japanse vegetarische keuken bekend om zijn maaltijden bereid zonder vlees, vis, eieren en/of melkproducten onder de boeddhistische vijf voorschriften die het doden verbieden. Sinds de Meiji periode (vanaf 1868), begonnen Japanners, onder de invloed van de westerse cultuur ook vlees te eten. Daarom hebben Japanse vleesgerechten die bekend zijn in westerse landen een nog niet zo lange geschiedenis. Sommige gerechten zijn enigszins aangepast aan westerse eetgewoonten.
Ik heb Shojin cuisine geleerd van een Japanse monnik toen ik in Japan was. In deze workshop leer je authentieke Japanse vegetarische of veganistische gerechten maken. Voor veganisten voor wie alleen groenten zijn toegestaan, gebruiken we groentebouillons. Het kruiden/de bouillon zgn Shojin bouillon (Bhoedistische bouillon) van konbu zeewier en shiitake champignons. We hoeven natuurlijk geen boeddhist te zijn, maar ik denk dat de Shojin vegetarische kookworkshop de meest ineteressante workshop is.
Voor vegetariërs die wel vis eten, kan ook visbouillon gebruikt worden. Deze workshop is niet alleen voor vegetariërs, maar ook voor mensen die bepaalde voedselallergieën hebben of gewoon interesse hebben in gezond eten. Het standaard menu voor de Basis Japanse vegetarische kookworkshop bestaat uit :

- witte rijst

- 1 miso soep

- 2 bijgerechten

- 1 hoofdgerecht

Meer voorbeelden kijk op mijn instagram
https://www.instagram.com/explore/tags/tokyodollnlcookvegi/

*Maximaal 7 personen.
*De locatie is alleen bij mijn thuis in Utrecht.
*Wijzigingen in het aantal deelnemers kunnen tot uiterlijk drie werkdagen voor de workshop worden doorgegeven. Dit i.v.m. de inkoop van de ingrediënten. Daarna is de prijs gebaseerd op het op dat moment aantal doorgegeven deelnemers. Mochten er daarna onverhoopt door ziekte of andere omstandigheden iemand niet kunnen deelnemen kunnen de aanwezige deelnemers extra gerechten maken en meenemen voor de afwezige deelnemer.

Basic Price

Specific requests and expensive ingredients will be required extra costs.

1 person: € 68.40 excludes tax. € 82.76  includes tax 21%.
2 persons to 6 persons: € 57.00 exclude tax per person.  € 68.97 includes tax 21% per person.

Japanse vegetarische rijst of bami gerechten workshop

U kunt Japanse vegetarische rijst of bami gerechten leren maken met behulp van Japanse autochtone kookvaardigheden. De prijs is hetzelfde met rijst /bami workshop. 
- rijst gerechten
- bami gerechten
*Maximaal 7 personen.
*De locatie is alleen bij mijn thuis in Utrecht.
*Wijzigingen in het aantal deelnemers kunnen tot uiterlijk drie werkdagen voor de workshop worden doorgegeven. Dit i.v.m. de inkoop van de ingrediënten. Daarna is de prijs gebaseerd op het op dat moment aantal doorgegeven deelnemers. Mochten er daarna onverhoopt door ziekte of andere omstandigheden iemand niet kunnen deelnemen kunnen de aanwezige deelnemers extra gerechten maken en meenemen voor de afwezige deelnemer.

Basic Price

Specific requests and expensive ingredients will be required extra costs.

1 person: € 68.40 excludes tax. € 82.76  includes tax 21%.
2 persons to 6 persons: € 57.00 exclude tax per person.  € 68.97 includes tax 21% per person.
Vegetarische Ramen workshop

Vegetarische Ramen workshop

Kijk op Ramen workshop

Gyoza workshop

Vegetarische Gyoza workshop

Vegetarische Japanse curry workshop

Possible to make Japanese curry in 100% plant-based version using Shojin Dashi (Japanese vegetarian bouillon). The price is same with rice/noodle workshop. About Katsu curry (Japanese schnitzel on the top), extra cost will be required.
Het is mogelijk om een 100% plantaardige versie van Japanse curry te maken. De prijs is hetzelfde met rijst /bami workshop. Over Vegan Katsu-curry (Japanse schnitzel bovenop), extra kosten zijn vereist.
*Wijzigingen in het aantal deelnemers kunnen tot uiterlijk drie werkdagen voor de workshop worden doorgegeven. Dit i.v.m. de inkoop van de ingrediënten. Daarna is de prijs gebaseerd op het op dat moment aantal doorgegeven deelnemers. Mochten er daarna onverhoopt door ziekte of andere omstandigheden iemand niet kunnen deelnemen kunnen de aanwezige deelnemers extra gerechten maken en meenemen voor de afwezige deelnemer.
vegetarian Katsu curry
vegetarian bento

Vegetarische Bento of Kyaraben workshop

Kijk op Bento of Kyaraben workshop.

Japanse kookworkshop Glutenvrij

Glutenvrije Japanse kookworkshop is ook mogelijk. Of Japanse kookworkshop voor de mensen die een allergie heeft, is ook mogelijk. *Maximaal 7 personen. 
*De locatie is alleen bij mijn thuis in Utrecht.
*Wijzigingen in het aantal deelnemers kunnen tot uiterlijk drie werkdagen voor de workshop worden doorgegeven. Dit i.v.m. de inkoop van de ingrediënten. Daarna is de prijs gebaseerd op het op dat moment aantal doorgegeven deelnemers. Mochten er daarna onverhoopt door ziekte of andere omstandigheden iemand niet kunnen deelnemen kunnen de aanwezige deelnemers extra gerechten maken en meenemen voor de afwezige deelnemer.

Basic Price

Specific requests and expensive ingredients will be required extra costs.

1 person: € 72 excludes tax. € 87.12  includes tax 21%.
2 persons to 6 persons: € 60 exclude tax per person.  € 72.6 includes tax 21% per person.
Huiskamer restaurant voor vegetariërs en veganisten Utrecht

Huiskamer restaurant van Shojin ryori (Japanse vegetarische keuken)

Want to eat result without workshop? You can choose house restaurant as well. Here is a house restaurant of authentic Japanese vegetarian cuisine cooked by a Japanese.
tokyo doll NL voucher

Workshops and restaurant voucher

NL: Cadeaubonnen voor verschillende Japanse kookworkshops, manga workshop, Japans les en Japans huiskamerrestaurant. Geef een bijzondere cadeaubon aan een bijzonder persoon. De prijs is inclusief 21% btw en commissie voor het cadeaukaartbedrijf. De ontvanger van de cadeaubon kan vervolgens contact opnemen via dit contactformulier om een afspraak te maken voor de workshop of restaurant vermeld op de cadeaubon. Als het een cadeaubon betreft met enkel een bedrag vermeld, dan kan de ontvanger een workshop of diner kiezen overeenkomstig de vermelde prijs op de cadeaubon. De workshop en huiskamerrestaurant wordt gegeven in Utrecht op ongeveer 10 minuten loopafstand van het Centraal Station.
EN: Gift vouchers for various Japanese cooking workshops, manga workshops, Japanese lessons and a Japanese living room restaurant. Give a special gift card to a special person. The price includes 21% VAT and commission for the gift card company. The recipient can make a reservation via this contact form for the workshop or restaurant mentioned on the gift voucher. If a gift voucher states only amounts, the recipient can choose a workshop or restaurant according to the price stated on the voucher. The location is in Utrecht, about a 10-minute walk from Central Station.

Meer over Shojin Ryori

Boeddhistische cuisine is vegetarisch koken gebaseerd op de principes van het verbod op doden. In de zesde eeuw kwam Boeddhistische cuisine naar Japan vanuit China samen met de introductie van het Boeddhisme. Het heeft zich gevestigd binnen de Japanse manier en zich ontwikkeld tot zijn eigen unieke kookstijl, de zogenaamde Shojin Ryori. Shojin Ryori is bekend van maaltijden bereid zonder dierlijke producten (vlees, vis, eieren en melkproducten) vanuit het Boeddhistische verbod om te doden. Voedsel gemaakt van sojabonen (tofu, miso, sojasaus), plantaardige oliën (sesam, koolzaad) werden populair in Japan als gevolg van het gebruik in Shojin Ryori. 
Groente, vooral sojabonen zijn de belangrijkste ingrediënten. Verschillende groenten worden gebruikt volgens het seizoen. In aanvulling op het niet mogen gebruiken van vlees- en visproducten vermijdt men ook het gebruik van sterk ruikende planten zoals knoflook, uien en prei, het zogenaamde Gokun (vijf sterk ruikende groente). Men geloofd dat de vijf sterk ruikende groenten de kalme geest verstoord en de lust stimuleert.
Door de invloed van het Zen-Boeddhisme sinds het Kamakura tijdperk (13e eeuw) heeft het bijgedragen aan de ontwikkeling van Shojin Ryori. Shojin betekent "zich ijverig inzetten” of “zich toewijden aan” en Ryori betekent “koken” of “cuisine”. Dat wil zeggen Shojin Ryori bereiden is een onderdeel van de Boeddhistische leer.
Het concept is voornamelijk ontwikkeld door Zen-meeste Dogen (1200-1253). Toen Dogen in China was om Zen te bestuderen, leerde hij naast Zen ook het concept “dagelijkse actie”, inclusief koken en schoonmaken als vorm van training. Hij verkondigde dit concept nadat hij naar Japan was teruggekeerd. Meer over Dogen is te vinden op de officiële site van zijn tempel.
Het Beoddhisme gelooft in Inga Oho (vergelding, het idee dat een persoon ongeluk terug krijgt veroorzaakt door slecht gedrag) en het idee dat alle dingen in de natuur leven hebben. Maar we moeten eten om te leven. Om het opofferen van leven tot een minimum te beperken verbied Shojin Ryori het eten van vlees en het wordt als een deugd gezien om het meeste uit groente en bonen te halen. Ingrediënten en eten verspillen betekent het opofferen van leven van de ingrediënten die we eten.
In Japan zeggen we “Itadakimasu” voor het eten. Het wordt vaak ten onrechte vertaald als “bon appétit” of “eet smakelijk”. Maar letterlijk betekent het “we ontvangen het eten (het leven van ingrediënten). We bedanken het voedsel omdat het ons laat (over)leven ten koste van het leven van de ingrediënten.
Het concept van Shojin Ryori is daarom anders dan dat van vegetarisch koken, dat meer gericht is op gezondheid, dieet of schoonheidsredenen. Shojin Ryori is niet alleen vanwege dieet of gezond eten. Allereerst zijn gevoelens van dankbaarheid belangrijk voor de ingrediënten die hun leven aan ons gaven.
Verwacht echter geen “verlichting” door Shojin Ryori of vegetarisme/veganisme. Een slecht persoon die vegetariër is slaat nergens op (Hitler was bijvoorbeeld vegetariër). Niemand is heilig enkel omdat hij/zij vegetariër is.
Shojin Ryori heeft de Japanse cuisine beïnvloedt, bijvoorbeeld Kaiseki Ryori (traditionele Japanse meerdere gangen maaltijd). Je kunt zeggen dat Shojin Ryori de oorsprong is van de Japanse cuisine. De standaard Washoku compositie (rijst, miso soep, hoofdgerecht en bijgerechten) heeft zijn wortels in de Shojin Ryori. Hoewel Shojin Ryori in de mode kwam in de loop van de tijd, zijn veel mensen de basis vergeten van Shojin Ryori, zoals ‘gevoelens van dankbaarheid” of als onderdeel van de Boeddhistische leer. De huidige perceptie van Shojin Ryori in zijn algemeenheid verwijst naar een vegetarisch dieet, maar dit is een erg beperkte interpretatie als je de Boeddhistische achtergrond in ogenschouw neemt.
In Japan zijn de westerse gerechten populair geworden, vooral na de Tweede Wereldoorlog onder invloed van Amerika. Huidige populaire Japanse gerechten in westerse landen, zoals terriyaki, teppanyaki of andere vlees of vettere Japanse gerechten zijn deels aangepast aan westerse eetgewoonten en zijn merendeels ontstaan in de 20e eeuw. In Japan at men nauwelijks vlees tot 1868. Zelfs de huidige sushi is pas in de 19e eeuw ontstaan in Edo (Tokyo). Ramen en gyoza is van oorsprong Chinese eten, wat aangepast is aan de Japanse stijl voornamelijk door uit China gerepatrieerde Japanners na de Tweede Wereldoorlog.
Shojin Ryori wordt erkend als ideale manier voor vegetariërs/veganisten in westerse landen. Het idee van macrobiotisch eten is afkomstig van Zen Boeddhisme en de ingrediënten liggen dichtbij Shojin Ryori. Het is niet alleen vanwege gezondheidsredenen dat Shojin Ryori de aandacht trekt, ook vanwege de kooktechnieken. De techniek(en) van Shojun Ryori is een vorm van chemie die het mogelijk maakt om een brede variëteit aan gerechten te koken met een beperkte hoeveelheid ingrediënten. Eigenlijk is het makkelijk om dierlijke producten te gebruiken om “umami” te creëren en diepte van smaak. Maar Shojin Ryori is een rijke cuisine zonder gebruik van vlees, vis of dierlijke producten. Door het vermeerderen van de smaak van sojabonen producten, zeewier en andere groenten kunnen we gerechten maken die zeer bevredigend zijn.

Shindo Fuji

Shojin Ryori is minder strikt dan macrobiotisch, maar “Shindo Fuji” of “Shindo Funi” is ook belangrijk voor Shojin Ryori. Shindo Fuji is een oorspronkelijk Boeddhistisch begrip, “de ondeelbaarheid van lichaam, geest en geografische omstandigheden. Het betekent: geef de voorkeur aan lokale en seizoensgebonden voedsel van zo dichtbij mogelijk ten opzichte van je huis, omdat dit het beste voor ons is. Geïmporteerde of over grote afstanden vervoerd voedsel bevat vaak (chenische) conserveermiddelen. Geëxporteerd en geïmporteerd voedsel van en naar Japan en Europa doet er ongeveer drie maanden over per schip. Gedroogde producten, alcohol, diepgevroren producten zijn okay, maar ben niet zeker van de veiligheid van ingemaakt producten..Het is om die reden beter om zoveel mogelijk lokale verse producten te gebruiken in plaats van geïmporteerd voedsel. 

Om die reden gebruik ik zoveel mogelijk verse lokale producten om in Japanse stijl te koken.

FOLLOW ME

FOLLOW ME (2)

SHARE THIS PAGE!

japans kookworkshop

LOCATION
Utrecht, Netherlands
KVK:  58309314

Copyright (c) 2010 - 2016 - 2022 Tokyo Doll / Tokyo Doll NL All rights reserved.

No reproduction or republication without written permission.

Geen reproductie of herpublicatie zonder schriftelijke toestemming.

当サイトの内容、テキスト、画像等の無断転載・無断使用を固く禁じます。


inserted by FC2 system